Zwembadpompen

Zwembadpompen

Plons in helder, schoon water met dé essentiële accessoire voor de grotere zwembaden: de filterpomp! Geen vuil of viezigheid in jouw Intex zwembad dankzij een zwembadpomp die het water schoon filtert. Kies uit twee types: cartridgefilterpompen met een verwisselbare filtercartridge, of zandfilterpompen die het water zuiveren via een zandbed. Houd het water schoon en geniet volop van je zwembad.

 

10 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Veelgestelde vragen
 • Het is afhankelijk van de grootte van jouw zwembad en het aantal liters water welke zwembadpomp je nodig hebt. De zwembadpomp moet voldoen aan de maximale zwembadinhoud, als de pomp niet krachtig genoeg is, kan het water niet voldoende circuleren en gefilterd worden. Om de benodigde pompcapaciteit voor jouw zwembad te bepalen is er de volgende vuistregel: de zwembadpomp moet in 4 uur het hele zwembad kunnen filteren. Je deelt dus de zwembadinhoud door 4 en je hebt de benodigde pompcapaciteit.
 • De cartridge filterpomp bevat een papieren filter welke je dagelijks moet onderhouden en om de twee weken moet vervangen voor een goede werking van de filterpomp. Ook zijn deze filterpompen geschikt voor de iets kleinere zwembaden, en zet je hem met één druk op de knop al aan. Een zandfilterpomp heeft daarentegen wat meer opties, is ook groter en krachtiger en hierbij maak je gebruik van filterzand, filterbollen of filterglas. Met een backwash functie spoel je al het opgevangen vuil weg uit de filterpomp.
 • Dit is echt afhankelijk van de grootte van jouw zwembad en de sterkte van jouw zwembadpomp, wij adviseren om een filterpomp gemiddeld 4 tot 6 uur per dag aan te zetten om schoon en helder zwembad te houden, als je de pomp langer aan wilt laten staan kan dat natuurlijk altijd.
 • Het is geen probleem om lekker in het zwembad te zwemmen als de zwembadpomp aan staat, houdt er wel rekening mee dat het water wordt aangezogen door de pomp en het water ook rond circuleert.
 • In principe zitten alle benodigdheden om je zwembadpomp aan te sluiten inbegrepen bij de pomp. Toch kan het zijn dat jouw zwembadaansluiting anders is dan de aansluiting van je zwembadpomp. Dit kan 32mm óf 38mm zijn. Als beiden aansluitingen overeen komen, heb je geen andere onderdelen meer nodig. Zijn ze verschillend? Dan heb je nog een set adapters of connectors, en een in- en uitlaatset nodig om alles passend te maken. Wat je precies nodig hebt, vindt je terug op de productpagina van de zwembadpomp.
Gobbo FAQ

Zwembadpompen

Een zwembadpomp is de basis voor een schoon zwembad, en essentieel wanneer je jouw zwembad voor langere tijd wilt gebruiken, bijvoorbeeld een hele zomer lang. Zeker bij de grotere zwembaden is een zwembadpomp een absolute must. Water verversen is kostbaar en met een zwembadpomp niet meer nodig. Een zwembadpomp filtert het water schoon en zorgt ervoor dat je heel de zomer van hetzelfde water kunt genieten. Voor een filterpomp bij een Intex zwembad of ander opzetzwembad kun je kiezen uit twee types: een cartridgefilterpomp of een zandfilterpomp.


Zwembad filterpomp


Waarom een zwembadpomp?

Een zwembadpomp filtert het zwembadwater, en wordt daarom ook wel een filterpomp genoemd. Een filterpomp is het belangrijkste wat je nodig hebt voor een schoon zwembad: het water wordt door filter gepompt, waar al het vuil uit het water wordt gezeefd en achterblijft. Het schone zwembadwater wordt daarna weer terug naar het zwembad gepompt. Daarnaast blijft door het pompen van de zwembadpomp het zwembadwater constant in beweging. Door deze watercirculatie krijgen algen en schimmels minder kans om zich te ontwikkelen, deze groeien namelijk het beste in stilstaand water.Cartridge filterpomp

Een cartridge zwembadpomp filtert het zwembadwater met behulp van een ronde cartridge, een soort vuilreservoir. Alle viezigheid uit het water blijft in deze cartridge achter; een zeer effectieve manier van zwembadwater filteren. Cartridge zwembadpompen zijn relatief voordelig in de aanschaf. Een nadeel is dat je de filtercartridge bij normaal gebruik van de filterpomp elke week moet schoonspoelen en na 2 weken moet vervangen.

 • Relatief goedkoop in aanschafkosten
 • Ideaal voor kleinere zwembaden
 • Eenvoudig in gebruik
 • Filtercartridge moet na 2 weken vervangen worden

Cartridge filterpomp


Zandfilterpomp


Zandfilterpomp

Een zandfilterpomp gebruikt zand, filterglas of filterbollen om het zwembadwater te filteren. Het voordeel is dat dit fijner filtert dan een filtercartridge. Het water wordt door het zandbed gepompt en alle vuildeeltjes die groter zijn dan een zandkorrel blijven daar hangen. Een groot voordeel van de zandfilterpomp is het weinige onderhoud. Waar een filtercartridge elke 2 weken moeten worden vervangen, hoef je filterzand slechts eens in de vijf jaar te vervangen. Filterglas gaat zelfs nog langer mee. Zandfilterpompen zijn bovendien vaak krachtiger dan de cartridge filterpompen en zijn daarom uitermate geschikt om zwembadaccessoires als solar verwarming of een warmtepomp op aan te sluiten.

 • Filtert fijner vuil dan een cartridgefilterpomp
 • Grotere pompcapaciteit dan cartridge filterpompen
 • Perfect voor de grotere zwembaden
 • Te gebruiken met filterzand, filterglas of filterbollen
 • Filtermateriaal kan jarenlang mee zonder vervangen te hoeven worden
 • Wat duurder in aanschafkosten


Welke zwembadpomp voor mijn zwembad?

Kies eerst welke zwembadpomp je op het zwembad wilt aansluiten, een cartridge filterpomp of een zandfilterpomp. Vervolgens is het vooral een kwestie van pompcapaciteit: hoe krachtig moet de zwembadpomp zijn voor jouw zwembad? Om de benodigde pompcapaciteit voor jouw zwembad te bepalen is er de volgende vuistregel: de zwembadpomp moet in 4 uur het hele zwembad kunnen filteren. Je deelt dus de zwembadinhoud door 4 en je hebt de benodigde pompcapaciteit.

Voorbeeld: voor een zwembad van 20.000 liter heb je een pomp met een pompcapaciteit van 5000 liter, oftewel 5m³, per uur (= 20.000 / 4) nodig.

Let op, dit is de benodigde pompcapaciteit onder normale omstandigheden. Staat je zwembadpomp meer dan 3 meter van het zwembad vandaan? Moet de pomp het water omhoog kunnen pompen? Wil je er extra zwembadaccessoires op aansluiten zoals een zwembadstofzuiger, een solar paneel of een warmtepomp? Dan heb je waarschijnlijk een zwaardere filterpomp nodig dan de standaard pompcapaciteit.Andere benodigdheden voor schoon zwembadwater

Een zwembadpomp heeft ondersteuning nodig van andere accessoires voor een optimale zwembadreiniging. Tegen bacteriën, algen en schimmels in het water is een behandeling met zwembadchemicaliën essentieel. Je kunt kiezen voor chloor of een zoutwatersysteem, beiden zorgen voor hygiënisch zwemwater. Door het zwembad af te dekken met een afdekzeil of solarzeil houd je het meeste vuil al uit het zwembad. Met een schepnet of skimmer kun je het resterende drijvende vuil, zoals blaadjes en dode insecten van het wateroppervlak verwijderen. Een zwembadstofzuiger is erg handig om de zwembadbodem te reinigen en zand en ander vuil dat naar beneden is gezakt te verwijderen.


Zwembadreiniging