pH waarde zwembad

De basis van het zwembadwater is de pH waarde. De pH waarde geeft de zuurgraad van het zwemwater aan. Het is belangrijk om de pH waarde op peil te houden voor een juiste werking van het chloor. Chloor werkt namelijk niet optimaal zonder een goede pH waarde. De pH waarde kun je gemakkelijk meten met teststrips of een digitale meter. Klopt de pH waarde niet dan voeg je pH- of pH+ toe aan het zwemwater. Zo voorkom je dat het water troebel of groen wordt.

12 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Schoon en helder zwembadwater met een juiste pH waarde

De basis van het zwembadwater is de pH waarde. Een ideale pH waarde ligt tussen de 7,2 en 7,6. Het is belangrijk om de pH waarde op peil te houden voor een juiste werking van het chloor. Wanneer je pH waarde niet op peil is, bestaat de kans dat je bacteriegroei of groen zwembadwater krijgt. Dit wil je natuurlijk niet!


Wat is de pH waarde?

De pH waarde geeft de zuurgraad van het zwemwater aan. Een goede pH-waarde is nodig bij het desinfecteren van het zwembad. Om het zwembad te ontdoen van bacteriën, maak je gebruik van chloor. Helaas kan het chloor niet goed werken als de zuurgraad niet goed is, het gevolg hiervan is dat je zwemwater troebel of groen kan worden, waardoor je alleen maar meer werk aan het zwembadwater hebt.


Hoe kan ik de pH waarde van mijn zwembad meten?

Je kunt de pH waarde in het zwemwater gemakkelijk meten met de Comfortpool 3-in-1 teststrips of een digitale pH meter. Tijdens de zomermaanden wordt het zwembad dagelijks gebruikt, het is daarom ook belangrijk om de waardes van het water iedere dag te testen.


Wat moet je doen als de pH waarde te hoog is?

Komt de pH waarde boven de 7.6? Dan werkt de desinfectie niet goed en ontstaat er irritatie omdat de verontreiniging in het zwemwater snel zal toenemen. Een te hoge pH waarde kun je verlagen met pH-min granulaat of vloeistof. De juiste dosering voeg je toe aan het zwemwater. Hoeveel pH-min je precies nodig hebt om de pH waarde omlaag te krijgen, kun je van het etiket op de verpakking aflezen.


Wat moet je doen als de pH waarde te laag is?

Gelukkig bestaat er net zo iets makkelijks om de pH waarde te verhogen. Wanneer de pH waarde van je zwemwater te laag is, kun je dit gemakkelijk verlagen met pH-plus granulaat of vloeistof. De juiste dosering voeg je toe aan het zwemwater. Hoeveel pH-plus je precies nodig hebt om de pH waarde omhoog te krijgen, kun je van het etiket op de verpakking aflezen. Bij een te lage pH waarde is het ook verstandig om de alkaliniteit te meten, wanneer dit niet goed is kan de pH waarde erg blijven schommelen. In dit geval is het dan handig om eerst de alkaliniteit te verhogen met Alkaliniteit-plus poeder.


Kan een pH verhogend of verlagend middel in combinatie met chloor?

Nee, je kunt dit niet tegelijk met chloor aan het zwemwater toevoegen. Dit veroorzaakt een chemische reactie. Laat er minstens 2 uur tussen zitten voordat je chloor toevoegt aan het water.