pH meter

Het is belangrijk dat de pH waarde van je zwembadwater goed op peil blijft. Test daarom regelmatig de pH waarde van het zwemwater. Op deze manier voorkom je vuil, troebel of groen water. Chloor werkt namelijk niet optimaal met een verkeerde pH waarde. Je kunt de waarde eenvoudig testen met een teststrip of een digitale meter. Klopt de pH waarde niet dan voeg je pH- of pH+ toe aan het zwemwater.

Schoon en helder zwembadwater met een juiste pH waarde

De basis van het zwembadwater is de pH waarde. Een ideale pH waarde ligt tussen de 7,2 en 7,6. Het is belangrijk om de pH waarde op peil te houden voor een juiste werking van het chloor. Wanneer je pH waarde niet op peil is, bestaat de kans dat je bacteriegroei of groen zwembadwater krijgt. Dit wil je natuurlijk niet!


Wat is de pH waarde?

De pH waarde geeft de zuurgraad van het zwemwater aan. Een goede pH-waarde is nodig bij het desinfecteren van het zwembad. Om het zwembad te ontdoen van bacteriën, maak je gebruik van chloor. Helaas kan het chloor niet goed werken als de zuurgraad niet goed is, het gevolg hiervan is dat je zwemwater troebel of groen kan worden, waardoor je alleen maar meer werk aan het zwembadwater hebt.


Hoe kan ik de pH waarde van mijn zwembad meten?

Je kunt de pH waarde, oftewel de zuurtegraad in het zwemwater meten met de Comfortpool 3-in-1 teststrips of een Digitale pH meter. De teststrips verkleuren en je kunt de waardes aflezen van de verpakking. De digitale pH meter geeft de gemeten waarde aan via het display. Tijdens de zomermaanden wordt het zwembad dagelijks gebruikt, het is daarom ook belangrijk om de waardes van het water iedere dag te testen.


Wat moet je doen als de pH waarde te hoog is?

Komt de pH waarde boven de 7.6? Dan werkt de desinfectie niet goed en ontstaat er irritatie omdat de verontreiniging in het zwemwater snel zal toenemen. Een te hoge pH waarde kun je verlagen met pH-min granulaat of vloeistof.


Wat moet je doen als de pH waarde te laag is?

Wanneer de pH waarde van je zwemwater te laag is, kun je dit gemakkelijk verlagen met pH-plus granulaat of vloeistof. Bij een te lage pH waarde is het ook verstandig om de alkaliniteit te meten, wanneer dit niet goed is kan de pH waarde erg blijven schommelen. In dit geval is het dan handig om eerst de alkaliniteit te verhogen met Alkaliniteit-plus poeder.