Solarmatten

Verwarm je zwembad moeiteloos en voordelig met solar matten. Solar matten zijn de meest milieuvriendelijke en budgetvriendelijke zwembadverwarming. Een solar mat leg je naast je zwembad, en terwijl het zwembadwater erdoorheen stroomt wordt het water lekker opgewarmd door de zon… zonder extra energiekosten! Een solar mat is daarmee de perfecte zwembadverwarming om in de zomer te genieten van een heerlijk verwarmd zwembad.

14 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Solar matten

Een solar mat verwarmt zwembadwater met behulp van zonne-energie, een duurzame en bovendien goedkope manier van zwembadverwarming. Daarnaast is het ook nog eens zeer eenvoudig, je legt de solar verwarmingsmat neer, sluit hem aan op de filterpomp van je zwembad, en laat de zon verder al het werk doen. Wanneer een solarmat de hele dag in de zon ligt kan hij je zwembad tussen de 3 en 5 graden opwarmen.


Zwembadrobot

Hoe werkt een solar mat?

Een solar mat plaats je tussen de zwembadfilterpomp en de retourleiding naar het zwembad. Wanneer de filterpomp aanstaat pompt deze het koude zwembadwater in de solar mat. Terwijl de zon op de zwarte, warmte-absorberende zonnecollector schijnt neemt het koude water dat er doorheen stroomt de warmte van de zon over. Zo warmt het water binnenin de solar mat snel op. En vervolgens stroomt dit opgewarmde water weer terug naar het zwembad, waar het langzaam aan het hele zwembad opwarmt.


Goedkope en milieuvriendelijke zwembadverwarming

De zon is een gratis energiebron. Een solar mat is dan ook een voordelige manier om je zwembad te verwarmen. Een solar verwarmingsmat, net als andere solar collectoren, is relatief goedkoop in aanschafkosten. Een warmtepomp bijvoorbeeld is een heel stuk duurder. Bovendien heb je na de aanschafkosten geen extra kosten meer voor het daadwerkelijk verwarmen van het zwembadwater. Geen extra energie- of gasgebruik, dus geen extra kosten. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee.

Zwembadstofzuiger op skimmer

Hoeveel warmt een solarmat op?

Het is moeilijk om exact aan te geven hoeveel graden de temperatuur van jouw zwembadwater zal stijgen als je een solar mat gebruikt. Hoeveel het water precies opwarmt is namelijk afhankelijk van verschillende dingen. Hoe groot is je zwembad? Hoe warm of koud is het buiten? Is het zwembad afgedekt met een isolerend afdekzeil? Hoeveel uur schijnt de zon precies op de solar mat? Met dit alles in het achterhoofd kun je wel zeggen dat gemiddeld de watertemperatuur met het gebruik van een solar mat waar de hele dag de zon op staat zo’n 3 à 5 graden stijgt.


Zwembadrobot

Meerdere solar matten

Wil je de verwarmingscapaciteit van je solar zwembadverwarming verhogen? Het is ook mogelijk om meerdere solar matten achter elkaar te leggen. Het water stroomt dan langer door de collectoren en heeft dus ook langer de tijd om op te warmen, waardoor uiteindelijk je zwembad sneller opwarmt. Hoe meer matten je neerlegt, hoe sneller het zwembadwater zal opwarmen. Let er wel op dat je zwembadpomp sterk genoeg moet zijn om het water door meerdere matten te kunnen pompen. Je kunt dit altijd checken op de productpagina van de door jou gekozen solarmat.


Solar matten op het dak

De solar matten zijn ook geschikt voor installatie op het dak. Wanneer je niet genoeg ruimte hebt in je tuin dan kun je ervoor kiezen om de zonnecollectoren op het dak te leggen. Zo liggen ze uit het zicht en kan er ook niet per ongeluk op gelopen worden. Ga je voor een solar mat op het dak? Let er dan wel op dat de pompcapaciteit van je filterpomp hoog genoeg is. De filterpomp moet sterk genoeg zijn op het zwembadwater omhoog naar het dak te pompen.

Zwembadstofzuiger op skimmer