Inverter warmtepompen

Een inverter warmtepomp is een zwembad warmtepomp die werkt op een variabel vermogen. Dankzij dit variabele vermogen kan een inverter warmtepomp erg energiezuinig je zwembad verwarmen, hij gaat slim en efficiënt om met zijn verwarmingscapaciteit. Een inverter warmtepomp schakelt namelijk uit zichzelf zo vaak mogelijk over op de meest energiezuinige stand, en draait hierdoor nauwelijks op volle kracht. Met een inverter warmtepomp bespaar je dus flink op de energiekosten!

Inverter warmtepompen

Een inverter warmtepomp is zeer efficiënte zwembadverwarming, en daarmee energiebesparend en milieubewust. Waar een normale warmtepomp altijd op vol vermogen draait om je zwembad te verwarmen, schakelt een inverter warmtepomp wanneer mogelijk automatisch naar een lagere stand. Zo bespaart hij tot wel 60% aan energie.


Wat is een inverter warmtepomp?

De basis van een inverter warmtepomp is hetzelfde als van een normale warmtepomp, ze verwarmen het water op dezelfde manier. In de warmtepomp stroomt een koudemiddel, en dit koudemiddel neemt warmte uit de buitenlucht op. Er kan altijd bruikbare warmte uit de lucht worden gehaald, ook wanneer het buiten nog best koud is. Het koudemiddel wordt omgezet in een gas, dat naar de compressor stroomt. Hier waar het wordt samengedrukt (gas onder hoge druk wordt namelijk heel warm), waarna het langs de leiding met koud zwembadwater stroomt. Het water warmt op en stroomt vervolgens lekker warm weer terug naar het zwembad. En ondertussen koelt het koudemiddel weer af en wordt opnieuw vloeibaar, waarna het hele proces opnieuw begint.

Een inverter warmtepomp werkt dus hetzelfde als een traditionele aan/uit-warmtepomp, maar gebruikt een variabel verwarmingsvermogen. Een standaard warmtepompen heeft twee standen: aan of uit. Staat hij aan dat draait hij op een constant toerental en vol vermogen om het water te verwarmen. Een inverter warmtepomp met zijn variabel vermogen zoekt zelf de meest energiezuinige stand om het water te verwarmen. Aan het begin van het seizoen draait een inverter warmtepomp eenmalig op vol vermogen om je zwembad snel op te warmen. Vervolgens handhaaft hij deze temperatuur en schakelt over op een energiebesparende stand. Wanneer de temperatuur van het water zakt brengt hij deze met het minimale vermogen dat nodig is weer op peil. Zo bespaart een inverter warmtepomp erg veel energie, tot maar liefst 60% ten opzichte van een standaard warmtepomp.


Waarom een inverter warmtepomp?

Een inverter warmtepomp is de meest energiezuinige warmtepomp die er is. Een inverter warmtepomp schakelt uit zichzelf zo vaak mogelijk over op de energiezuinige stand, en draait hierdoor nauwelijks op vol vermogen. Een inverter warmtepomp laat je altijd aan staan, zodra de watertemperatuur een beetje zakt registreert de inverter warmtepomp dit en brengt hij het water met het minst mogelijk vermogen weer op temperatuur. De warmtepomp draait dus vooral op een gemiddeld of laag verwarmingsvermogen, wat leidt tot een hoog rendement en hoge energiebesparing.

 • Energiezuinig en optimaal rendement
 • Draait vooral op gemiddeld of laag verwarmingsvermogen
 • Tot 60% energiebesparing
 • Kan altijd aan blijven staan
 • Is vaak via de wifi met een app te bedienen
 • Relatief wat duurder in aanschafkosten

Hoeveel verbruikt een inverter warmtepomp?

De jaarlijkse energiekosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van de hoeveelheid kilowatts aan warmte die de warmtepomp aan moet maken. Dit is echter afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals:

 • • de weersomstandigheden, zoals de luchttemperatuur en de windkracht
 • • de gewenste watertemperatuur
 • • de afmeting van het zwembad
 • • is het water veel in beweging
 • • welke isolatie en afdekking wordt er gebruikt

Het verbruik van je warmtepomp is dus van veel factoren afhankelijk. Het is daarom eigenlijk niet mogelijk om te zeggen wat een warmtepomp kost aan energie. Je kunt wel een grove berekening maken door deze som uit te voeren:

Rekensom: (aantal aangemaakte kilowatt aan warmte : de gemiddelde COP-waarde) x de gemiddelde energieprijs per kilowatt = energiekosten van jouw warmtepomp

De COP-waarde beschrijft het energieverbruik en rendement van een warmtepomp. Een COP-waarde van 9 betekent bijvoorbeeld dat de warmtepomp met 1 kW energie 9 kW warmte kan afgeven. Het voordeel van een inverter warmtepomp is dat deze nooit meer stroom verbruikt dan nodig is, en in energieverbruik de meest voordelige warmtepomp is die je kunt kiezen.