Zandfilterpompen

Zandfilterpompen maken gebruik van een zandbed om vuil uit het zwembadwater te filteren. Het zwembadwater stroomt door de filterpomp en alle viezigheid blijft achter in het zand. De Intex zandfilterpompen zijn er in verschillende groottes, die oplopen in pompsterkte. Welke pompcapaciteit jij nodig hebt is vooral afhankelijk van de grootte van je zwembad, maar voor elk formaat zwembad is een geschikte Intex zandfilterpomp te vinden.

11 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Veelgestelde vragen
  • Een zandfilterpomp is een sterkte en krachtige pomp die ervoor zorgt dat jouw zwembad schoon blijft, en de losse vuiltjes uit jouw zwembad filtert. Daarnaast zorgt de pomp er ook voor dat het water blijft circuleren, iets wat ook erg belangrijk is. Een zandfilterpomp is vooral geschikt voor de middelgrote tot grote zwembaden, en zou in 4 á 5 uur het gehele zwembad kunnen filteren. Zonder zandfilterpomp heb je sneller kans op algen en bacteriën groei en zal het zwemwater kunnen verkleuren.
  • Voor het aansluiten van een zandfilterpomp zitten er aansluitingen aan het zwembad, en worden bij de pomp de nodige onderdelen geleverd om het aan te sluiten aan het bad. De zandfilterpompen hebben een slang aansluiting van 38 mm, maar met koppelstukjes zoals connectors of adapters kun je een zandfilterpomp ook aansluiten aan een zwembad met 32 mm aansluitingen.
  • Welke zandfilterpomp geschikt is voor jouw zwembad hangt vooral af van de zwembadgrootte. Een zandfilterpomp moet al het water in 4 à 5 uur kunnen filteren. Om de juiste zandfilterpomp te kiezen, met de juiste pompcapaciteit, kun je dus het volgende rekensommetje doen: liters zwembadinhoud / 4 = benodigde pompcapaciteit. Let op dat wanneer je zwembadaccessoires op de pomp aansluit, zoals een zoutwatersysteem of zwembadverwarming, dit extra weerstand voor de pomp oplevert. In dat geval zul je misschien een zandfilterpomp met een hogere pompcapaciteit nodig hebben. Op de productpagina van de specifieke zwembadaccessoire staat altijd de minimale pompcapaciteit vermeld.
  • De zandfilterpomp kun je gemakkelijk bedienen met de 6-weg kraan, hierop staan de verschillende standen van de pomp vermeld. Het meest zul je gebruik maken van de filterstand of de circulatiestand. In de filterpomp wordt het zwembadwater door een zandbed gepompt. Alle viezigheid blijft in het zand hangen. Elk vuildeeltje dat groter is dan een zandkorrel wordt uit het water gezeefd, waarna het schone water weer terug naar het zwembad wordt gepompt. Het vuile water kun je met de backwash functie uit de filterpomp spoelen.
  • Wij adviseren om filterglas als filtermedium te gebruiken. Filterglas gaan 80% langer mee dan regulier filterzand en reinigen het zwembadwater efficiënter. Ook is het bij filterglas minder vaak nodig om de backwash functie te doen dan wanneer je filterzand gebruikt. Filterbollen filteren het zwembadwater ook zeer effectief en zijn dankzij hun lichte gewicht een stuk praktischer en makkelijker in gebruik: 500 g filterbollen doet hetzelfde als 18 kg filterzand! Filterbollen kun je reinigen via de backwash óf met een simpele handwas.
Gobbo FAQ

Zandfilterpompen

Een zandfilterpomp maakt gebruik van een zandbed om het zwembadwater te filteren. Groot voordeel is dat dit zeer weinig onderhoud met zich meebrengt. In tegenstelling tot filtercartridges die elke 2 weken vervangen moeten worden gaat een zandbed gevuld met zand, filterglas of filterbollen jarenlang mee. De zandfilterpomp is bovendien een zeer krachtige zwembadpomp, en dus zeer geschikt voor grote zwembaden en wanneer je zwembadaccessoires zoals solar verwarming of een warmtepomp wilt gebruiken.


Zandfilterpomp

Hoe werkt een zandfilterpomp?

Een zandfilterpomp filtert het zwembadwater schoon. In de filterpomp wordt het zwembadwater door een zandbed gepompt. Alle viezigheid blijft in het zand hangen. Elk vuildeeltje dat groter is dan een zandkorrel wordt uit het water gezeefd, waarna het schone water weer terug naar het zwembad wordt gepompt. Tegelijkertijd zorgt dit rondpompen ervoor dat het zwembadwater constant in beweging is, waardoor algen, bacteriën en schimmels veel minder kans krijgen om zich te ontwikkelen (deze groeien namelijk vooral goed in stilstaand water).


Kies de juiste zandfilterpomp voor jouw zwembad

Welke zandfilterpomp geschikt is voor jouw zwembad hangt vooral af van de zwembadgrootte. Een zandfilterpomp moet al het water in 4 à 5 uur kunnen filteren, alleen dan is er genoeg circulatie om het water schoon te houden. Om de juiste zandfilterpomp te kiezen, met de juiste pompcapaciteit, kun je dus het volgende rekensommetje doen: liters zwembadinhoud / 4 = benodigde pompcapaciteit. Let op dat wanneer je zwembadaccessoires op de pomp aansluit, zoals een zoutwatersysteem of zwembadverwarming, dit extra weerstand voor de pomp oplevert. In dat geval zul je misschien een zandfilterpomp met een hogere pompcapaciteit nodig hebben. Op de productpagina van de specifieke zwembadaccessoire staat altijd de minimale pompcapaciteit vermeld.


Intex filterglas

Zand, filterglas of filterbollen

Het zandbad van een zandfilterpomp kun je vullen met speciaal filterzand, maar ook met filterglas of filterbollen. Bij Zwembadgigant adviseren we filterglas als filtermedium, in plaats van filterzand. Filterglas gaat 80% langer mee dan regulier filterzand en reinigen het zwembadwater efficiënter. Het uitspoelen van het zandbed (de ‘backwash’) is veel minder vaak nodig bij filterglas, en bovendien zijn ze makkelijker schoon te spoelen, zodat je hiervoor minder zwembadwater verbruikt. Een andere goede optie zijn filterbollen. Filterbollen filteren het zwembadwater ook zeer effectief en zijn dankzij hun lichte gewicht een stuk praktischer en makkelijker in gebruik: 500 g filterbollen doet hetzelfde als 18 kg filterzand! Filterbollen kun je reinigen via de backwash óf met een simpele handwas. p>Hoe lang moet een zandfilterpomp per dag aanstaan?

Per dag moet de zandfilterpomp het hele zwembad 2 x volledig filteren, zo houd je het zwembad optimaal schoon. Heb je een zwembad van 20.000 liter en een zandfilterpomp met een pompcapaciteit van 5000 liter per uur? Dan doet de zandfilterpomp er 4 uur over om het hele zwembad te filteren (20.000 / 4 = 5000). Voor het beste resultaat en schoon water zul je deze zandfilterpomp daarom 8 uur per dag moeten laten draaien. Pas dit rekensommetje toe op je zwembad en de zandfilterpomp van jouw keuze en je weet hoe lang je deze per dag moet laten draaien.

Aansluiting zandfilterpomp