Solar zwembadverwarming

Comfortpool Solar Curve Panel Met solar zwembadverwarming verwarm je jouw zwembad moeiteloos zodra de zon schijnt. De meest milieuvriendelijke én budgetvriendelijke manier van zwembadverwarming. Kies voor een solar afdekzeil voor op het water, of een solar paneel waar het zwembadwater doorheen wordt gepompt en zo de warmte van de zon opneemt. Solar zwembadverwarming is een energiezuinige en perfecte oplossing voor een verwarmd zwembad.

Producten 1-29 van 50

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina
Veelgestelde vragen
  • Als je solar zwembadverwarming gebruikt ben je afhankelijk van de zon, het is een energiezuinige en milieuvriendelijke manier om je zwembad te verwarmen, maar je moet wel een beetje geduld hebben. Het is daarom niet precies te zeggen hoe snel of hoe veel graden je zwembad opwarmt, als je niet afhankelijk wilt zijn van de zon dan kun je kiezen voor warmtepompen welke op elektricteit werken en je kunt instellen op de gewenste temperatuur.
  • Ja, je hebt altijd een filterpomp nodig om het water door de verwarming te laten stromen vanuit het zwembad, de filterpomp laat het water rond circuleren waardoor het warme water naar het zwembad stroomt. Zonder filterpomp krijgt de verwarming geen kans om het water door te laten stromen. Wil je zonder filterpomp je zwembad opwarmen? Dan is een drijvend solarzeil een goedkope en makkelijke optie.
  • Solar zwembadverwarming hoeft niet veel te kosten, je kunt hierin zelf de keuze maken welke verwarming je wilt gebruiken en hoeveel je er van wilt hebben. Als je het vergelijkt met een warmtepomp dan is solar zwembadverwarming een goedkope optie om je zwembad te verwarmen, je verbruikt namelijk geen stroom en betaald enkel de aanschafkosten.
  • Dit is in principe mogelijk, maar het is belangrijk dat de filterpomp voldoende capaciteit heeft om het water 2-3 meter omhoog te pompen. De beste filterpompen hiervoor zijn de Comfortpool Prime filterpompen of de Intex filterpompen vanaf 8m3/u. Let er hierbij wel op dat de solarverwarming de pompcapaciteit aan kan, en dit niet te sterk is.
  • Ja, het is mogelijk om verschillende soorten solar verwarming aan jouw zwembad aan te sluiten of te gebruiken zolang je de juiste koppelstukken maar gebruikt om alles aan elkaar passend te maken. Let hierbij wel op de benodigde pompcapaciteit van de filterpomp. Het kan namelijk zijn dat je met meerdere solarmatten een sterkere filterpomp nodig hebt.
  • Solar zwembadverwarming is afhankelijk van de zonsterkte, als de zon de hele dag goed schijnt zal jouw zwembadwater ook lekker warm worden. Je maakt hierbij geen gebruik van elektriciteit, dus in principe kan er ook niets defect gaan bij de solar zwembadverwarming waardoor het niet meer opwarmt. Als je verwarming een fabrieksfout heeft en bijvoorbeeld een gaatje op een naad van de slang, dan valt dit onder de garantie en kun je het beste met onze klantenservice contact opnemen. Uit de slang lekt dan bijvoorbeeld een druppeltje water, maar dit zal er niet voor zorgen dat jouw zwemwater helemaal niet opwarmt.
Gobbo FAQ

Solar zwembadverwarming

Wil je jouw zwembad makkelijk en op een energiezuinige manier verwarmen? Kies dan voor solar zwembadverwarming. Wanneer de zon schijnt verwarm je hiermee het zwembadwater, zodat het al snel een paar graden warmer wordt.


Goedkope zwembadverwarming

De belangrijkste reden om te kiezen voor solar zwembadverwarming is je portemonnee. Solar afdekzeilen of solar panelen zijn de voordeligste optie qua zwembadverwarming. Zowel in aanschafkosten als in verbruikskosten. Solar zwembadverwarming is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp. En na het aanschaffen heb je solar zwembadverwarming geen extra energiekosten, zonneschijn is tenslotte gratis!


Verschillende soorten solar zwembadverwarming

Er bestaan grofweg twee soorten solar zwembadverwarming: solar afdekzeilen en solar collectoren.

Solar afdekzeilen, ook wel solar covers genoemd, zijn zeilen gemaakt van noppenfolie. Dit noppenfolie laat je boven op het zwembadwater drijven. Zodra de zon schijnt warmt de lucht in de luchtkussentjes van het noppenfolie op. Vervolgens wordt deze warmte afgegeven aan het zwembadwater onder het solarzeil, en zo warmt langzaam het hele zwembadwater op.

Solar collectoren zijn eigenlijk zonnepanelen voor het zwembad. Je sluit een solar collector aan op je zwembadpomp. Deze pompt vervolgens zwembadwater door het solar paneel waar het water wordt opgewarmd door de zon en daarna lekker warm weer terugstroomt naar het zwembad. En zo warm je geleidelijk heel het zwembad op.

Voor- en nadelen van solar zwembadverwarming

Het belangrijkste voordeel van solar zwembadverwarming zijn de kosten. Je hebt eenmalig de aanschafkosten, maar daarna kost het verwarmen van je zwembad niks meer. Alles wat je nodig hebt is een beetje zonneschijn. Daarnaast zijn ze beter voor het milieu omdat ze geen energie gebruiken én maken ze geen geluid (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een warmtepomp). Het grootste voordeel is tegelijkertijd ook een nadeel: solar zwembadverwarming is erg weersafhankelijk. Om optimaal te kunnen profiteren van de solar zeilen of zonnepanelen heb je langere periodes zon nodig, wat helaas niet altijd het geval is. Gebruik je echter een solar afdekzeil, dan werkt dit ook wanneer de zon niet schijnt: is de buitentemperatuur lager dan het zwembadwater, dan zorgt het noppenfolie voor extra isolatie waardoor het water veel minder snel afkoelt en dus langer lekker warm blijft.

  • Alleen eenmalige aanschafkosten
  • Geen extra energieverbruik of -kosten
  • Beter voor het milieu
  • Afhankelijk van de zon

Welke solar zwembadverwarming past bij mij?

Wanneer je overweegt om solar zwembadverwarming aan te schaffen is het handig van tevoren na te denken over welk type verwarming past bij jouw wensen, en vooral bij jouw zwembad.

Hoe groot is je zwembad?

Voor elke maat zwembad hebben we een solar afdekzeil, maar de solar collectoren hebben een maximale zwembadinhoud. Op de productpagina van elk zonnepaneel staat vermeld voor welke zwembaden hij geschikt is. Heb je een groter zwembad? Dan kun je er ook voor kiezen om meerdere solar collectoren naast elkaar te gebruiken.

Hoe groot is je tuin?

Er bestaan solar collectoren in allerlei vormen en maten: lange solar matten, vierkante solar matten, solar bollen, rechtopstaande solar panelen, kromme solar panelen… Ze werken allemaal op dezelfde manier, maar een solar bol is bijvoorbeeld erg compact en daardoor superhandig voor een kleinere tuin waar wat minder ruimte is. Heb je veel ruimte? Bijvoorbeeld op het dak van een tuinhuisje? Dan kun je juist voor een lange solarmat gaan.

Wel of geen filterpomp?

Om een solar collector te gebruiken heb je een zwembadpomp nodig. Deze pomp zorgt ervoor dat het zwembadwater door de solar mat of solar bol wordt gepompt, waar het vervolgens lekker kan opwarmen. Heb je een zwembad zonder pomp? Ga dan voor een solar afdekzeil, deze kun je ook gebruiken

Gebruiksgemak van de solar verwarming

Een solar afdekzeil is erg handig, maar moet je voor het zwemmen van wel van het water afhalen en na gebruik weer terugleggen. Ga je voor ultiem gebruiksgemak? Een solar collector gaat werken zodra je de filterpomp aanzet. Hier heb je verder geen omkijken meer naar, de filterpomp en de zon doen de rest!

Solar afdekzeil of solar collector?

Kies je voor een solar afdekzeil of een solarcollector, of misschien wel allebei? Je kunt beide types solar zwembadverwarming tegelijkertijd gebruiken, dit levert je het meeste op qua warm water. Wanneer de zon schijnt verwarmt het water via het solar zeil én via de solar collector, en schijnt de zon niet dan zorgt de isolerende functie van solar afdekzeil ervoor dat het water langer op temperatuur blijft.