Chloor & pH waarde

Lekker zwemmen in je zwembad? Dat doe je in lekker helder en fris water. Alleen blijft zwembadwater niet van zichzelf schoon als het langer staat. Daarom is een waterbehandeling nodig. Gelukkig kun je met chloor en ondersteunende producten je water op een veilige manier schoonhouden. Op deze pagina vind je alles voor helder water in jouw zwembad!

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Veelgestelde vragen
  • Als je zwembadwater groen, troebel of wit is geworden, of de zwembadwanden voelen glad en glibberig aan, dan bestaat er een grote kans dat er algen in je zwembad groeien. Je kunt deze algen en bacteriën bestrijden door anti-alg te gebruiken en later een shockbehandeling toe te dienen aan het water om de chloorwaarde weer op peil te krijgen.
  • Het advies is om ten minste 12 uur niet te zwemmen als je een anti alg en chloorschok behandeling aan het water hebt toegevoegd. Het makkelijkste is dan ook om deze behandeling in de avond te doen zodat je zeker weet dat er geen gebruik meer van het zwembad wordt gemaakt. Laat de filterpomp ook voldoende circuleren zodat de behandeling goed in het water wordt opgenomen.
  • Als je chloorwaarde heel erg is gezakt, kun je een chloorshock aan het water toevoegen. De shockbehandeling geeft de chloorwaarde een oppepper en brengt je waarde snel omhoog. Hiermee voorkom je verdere waterproblemen en kun jij snel weer genieten van schoon en helder zwemwater. Het is wel belangrijk om de filterpomp minimaal 12 uur te laten draaien en in deze periode even niet te zwemmen.
  • Je kunt ervoor kiezen om geen chloortabletten toe te voegen aan kleine kinderbadjes, of zwembaden waar weinig water in zit. Je kunt het water dan wel een paar dagen schoon en helder houden met de Comfortpool MiNi Cleaner, maar hierna moet je het water toch volledig verversen. Een zwembad onderhouden zonder chloor of ander desinfectiemiddel is niet aan te raden, we adviseren om altijd gebruik te maken van chloortabletten of zout, zodat dit algen en bacteriën groei kan voorkomen.
  • Wij adviseren om het water dagelijks te testen, en hierbij goed op de pH waarde te letten. Als er veel gebruik van het zwembad wordt gemaakt tijdens warme dagen dan is het aan te raden om het water iedere dag te testen. De ideale pH-waarde voor je zwembadwater ligt tussen de 7,2 en de 7,6. Een te lage of een te hoge pH-waarde zorgt ervoor dat het chloor niet goed kan werken. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen door het gebruik van pH-plus of pH-min vloeistof.
Gobbo FAQ

Optimale waterkwaliteit

Schoon water is onmisbaar in elk zwembad. Maar als een zwembad langer opstaat, wordt het een voedingsbodem voor onzichtbaar vuil: algen, bacteriën en schimmels. Daarom is het behandelen van het water met zwembadchemicaliën essentieel, zodat de waterkwaliteit optimaal blijft en je toch hygiënisch en veilig van je zwemwater kunt genieten. Graag vertellen we je hoe het precies werkt.


De waterkwaliteit testen

Zodra je je zwembad gevuld hebt met leidingwater test je de waterwaardes met behulp van teststrips. Je test daarmee het chloorgehalte, de pH-waarde en de alkaliniteit van het water. Een juiste pH-waarde en een goede alkaliniteit scheppen de juiste voorwaarden voor een goede werking van het chloor. Daarom zorg je altijd eerst dat de pH-waarde en de alkaliniteit in orde zijn. Het testen is verder erg eenvoudig: je houdt een teststrip kort in het water en vervolgens 10 tot 15 seconden horizontaal. De waarde worden aangegeven met verschillende kleuren. Deze kun je dan vergelijken met de ideale kleurtabel op de verpakking. Je kunt je water ook met digitale meters testen. Ook gedurende het seizoen is het verstandig om regelmatig het water te testen. Hoge temperaturen of een onweersbui kunnen de waarde namelijk erg beïnvloeden!


Chloor gebruiken

Het gebruik van chloor is een eenvoudige manier om het zwembadwater hygiënisch te houden. Chloor doodt bacteriën en algen. Hoeveel chloor je precies voor je bad nodig hebt ligt aan de grootte en inhoud van je zwembad. In het Chloor-doseerschema kun voor alle soorten en maten zwembaden terugvinden welke tabletten je per dag of dagen moet toevoegen.


Het ideale chloorgehalte

Het vrije chloorgehalte van een zwembad hoort voor een optimale werking tussen de 1 en 3 ppm te liggen. Het vrije chloor heeft een desinfecterende functie. Tegenover vrij chloor staat gebonden chloor. Gebonden chloor heeft geen werking meer. Een teveel aan gebonden chloor zorgt voor irritatie aan ogen en luchtwegen, en zorgt het voor groene aanslag of troebel water. Door nieuw chloor toe te voegen kun je het gehalte vrij chloor omhoog brengen.


Chloor toevoegen

Er zijn verschillende manieren om het chloor aan het zwemwater toe te voegen. De eenvoudigste manier is met behulp van een chloordrijver. Hierin doe je de chloortabletten en vervolgens leg je hem in het water. De chloordrijver zal langzaam het aanwezige chloor aan het water afgeven. Door circulatie wordt het chloor door het zwembad verspreid. Na het toevoegen van chloor kun je noch niet meteen zwemmen, wacht minstens 6 uur. Daarom is ons advies om het chloor ’s avonds toe te voegen.


De pH-waarde, een belangrijke speler!

De pH-waarde geeft de zuurgraad van het water aan. De ideale pH-waarde voor je zwembadwater ligt tussen de 7,2 en 7,6. Een te lage of een te hoge pH-waarde zorgt ervoor dat het chloor niet goed kan werken. Daardoor krijgen bacteriën en algen de kans om te ontwikkelen. Gelukkig is een te lage of een te hoge pH-waarde makkelijk te verhelpen door het gebruik van pH-plus of pH-min vloeistof.

Starterspakketten


Als beginnende zwembadbezitter kan het soms lastig zijn om uit te zoeken wat je nu precies nodig hebt. Om die op weg te helpen hebben wij starterspakketten samengesteld. Dit zijn basispakketten voor het gebruik van chloor. In het pakket zitten een chloordrijver, chloortabletten, teststrips, een fles pH-min vloeistof en een informatiekaart. Dit is voor de meeste zwembaden voldoende. Mocht dat niet voldoende blijken, kun je natuurlijk makkelijk de benodigde producten nabestellen. Er zijn twee pakketten: één voor de kleinere zwembaden (tot 10.000 liter) en één voor de grotere zwembaden (tot 15.000 liter).