Zonnecollector zwembad

Comfortpool solar bol Profiteer optimaal van de warmte van de zon door je zwembad te verwarmen met zonnecollectoren: zwembadverwarming op zonne-energie! Met een zonnecollector verwarm je zwembadwater op een goedkope, energiezuinige én milieuvriendelijke manier. Zonnecollectoren zijn er in verschillende vormen en maten, zodat er altijd een passende solar zwembadverwarming is voor jouw zwembad en tuin.

22 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Zonnecollector zwembad

Met een zonnecollector naast je zwembad kun je op een makkelijke en goedkope manier je zwembad verwarmen. Zonnecollectoren gebruiken de warmte van zonnestralen en zetten dit om in warm water voor in het zwembad. Zo kun je in de zomer gemakkelijk en voordelig genieten van een lekker verwarmd zwembad.


Je zwembad verwarmen met zonnepanelen

Zonnecollectoren werken als een soort zonnepanelen. De filterpomp van je zwembad pompt het zwembadwater de zonnecollector in. Hier stroomt het water door de buisjes in het paneel, terwijl de zon er op schijnt. De warmte van de zonnestralen wordt opgenomen door het water, dat vervolgens lekker opgewarmd weer terugstroomt naar het zwembad. En zo warmt langzaam je hele zwembad op.


Hoeveel warmt je zwembad op met zonnecollectoren?

Hoeveel graden het zwembadwater precies opwarmt met een of meerdere zonnecollectoren is moeilijk te zeggen, dit is afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel uur schijnt de zon op de zonnecollector? Wat is de buitentemperatuur? Heb je het zwembad afgedekt terwijl het opwarmt? Gebruik je isolerende zwembadmatten onder de zwembadbodem?

Globaal kun je zeggen dat een zwembad van 2000 liter, met één zonnecollector 1 à 2 graden per uur opwarmt. Op een typische zomerdag met zo’n 10 uur zal je zwembad aan het einde van de dag ongeveer 4 graden warmer zijn. Een aangename temperatuur om lekker in te zwemmen.


Solar bol of solar mat?

Zonnecollectoren zijn er in verschillende vormen en maten. Hoe kies je de juiste zonnecollector voor jouw zwembad en tuin? Elk type zonnecollector heeft zijn voor- en nadelen, hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

Solar matten

Solar matten zijn zwarte matten waar het zwembadwater doorheen stroomt. Er zijn kleinere matten van 120 x 120 cm, maar ook hele grote solar matten van ruim 6 meter. Zo kun je afhankelijk van jouw tuin en zwembadopstelling de beste solar mat kiezen. Een groot voordeel van solar matten is dat je ze ook op het dak kunt leggen. Dus heb je een nog een vrij garage dak of een tuinhuisje met een plat dak? Dan is een solar mat misschien de ideale oplossing voor jou.

 • Geschikt voor plaatsing op het dak
 • Groot oppervlak, dus veel warmteopname
 • Mogelijk om meerdere matten aan elkaar te koppelen
 • Nemen relatief veel ruimte in

Solar bollen

Een solar bol plaats je op de grond en is de ideale zonnecollector wanneer je weinig ruimte hebt. Hij heeft een afmeting van 57 x 57 cm en is dus lekker compact. Een solar bol is geschikt voor zwembaden tot 10.000 liter. Solar bollen kun je gemakkelijk aan elkaar koppelen. Dus heb je een groter zwembad dan 10.000 liter of wil je jouw zwembad sneller laten opwarmen? Dan kun je eenvoudig meerdere solar bollen naast elkaar installeren.

 • Compacte afmeting
 • Ideaal voor kleinere tuinen
 • Mogelijk om meerdere bollen aan elkaar te koppelen
 • Niet geschikt voor plaatsing op het dak

Solar panelen

Solar panels zijn panelen die je met pootjes schuin of rechtop kunt zetten. Groot voordeel: je kunt ze zo plaatsen en richten dat ze precies de maximale hoeveelheid zon op kunnen vangen. Je kunt meerdere zonnepanelen aan elkaar koppelen om het water sneller te laten verwarmen. Hoe groter het zwembad, hoe meer solar panelen je nodig hebt.

 • Schuine opstelling voor ideale zon-opname
 • Nemen minder ruimte in dan solar matten
 • Mogelijk om meerdere panelen aan elkaar te koppelen
 • Niet geschikt voor plaatsing op het dak

Hoeveel zonnecollectoren heb je nodig?

Hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt om jouw zwembad te verwarmen is afhankelijk van de zwembadgrootte. Bij de zonnecollector die je kiest vind je op de productpagina altijd de maximale hoeveelheid water die één solar bol, mat of paneel kan verwarmen. Heb je een groter zwembad of wil je het zwembadwater sneller verwarmen? Ga dan voor meerdere zonnecollectoren die je aan elkaar koppelt, dit verhoogt de verwarmingscapaciteit. Hoe meer zonnecollectoren, hoe sneller het zwembadwater opwarmt.


Tips voor het gebruik van zonnecollectoren

Waar moet je op letten als je zonnecollectoren bij je zwembad gaat gebruiken?

1. Plaatsing

De locatie van de zonnecollector is erg belangrijk. Kies een plek waar hij de maximale hoeveelheid zon op een dag kan opvangen. Plaats een solar panel of solar bol het liefst in een hoek van 30°, zo kan hij de meeste zonnestralen opnemen en wordt het water optimaal verwarmd.

2. Afdekken van je zwembad

Wanneer je het zwembad gaat verwarmen, met zonnecollectoren of een ander type zwembadverwarming, is het altijd van belang dat je het zwembad afdekt. Een afdekzeil over je zwembad werkt isolerend, en zorgt dat het zwembadwater zijn warmte vasthoudt. Dek je het zwembad niet af, dan verliest het zwembadwater al zijn warmte uit de zonnecollector weer net zo snel via de bovenkant van het zwembad, en dat zou zonde zijn!

3. Zwembadpomp aanzetten

Zorg dat het zwembadwater op het warmste moment van de dag door de zonnecollector stroomt. Zet dus de filterpomp van je zwembad aan wanneer de zon het hardste schijnt. Op deze manier warm je het zwembad het snelste op! Schijnt de zon niet? Zet de filterpomp uit of gebruik een bypass om het water juist niet door de zonnecollector te sturen; het zwembadwater kan hier juist van afkoelen.